fredag 7 februari 2014

Vattenmaskiner IV


En hel dag åkte vi runt och tittade på de anläggningar som konferensgästerna ska besöka den 2–3 maj. Det var projektledaren från Arbetets museum i Norrköping Kjell Nordeman, som jag visade runt till de olika platserna. Konferensen riktar sig till de som arbetar med eller är intresserade av fångdammar/vattenrännor, vattenhjul/turbiner, kraftstationer eller andra vattenbyggnader som används idag eller är museum.
                                  
Vattenrännan mellan Untrafjärden och Karskär i Gävle skrev jag om i ett tidigare inlägg. I Strömsberg var det Urban Tjäder som var vänlig och visade det lilla vattenkraftverket. Jag måste erkänna att jag inte kan finna samma fascination som de båda herrarna av maskinerna  i gamla ångsågen.
                                                                                                              
Vid Griggebo såg fick vi intressant information av en representant från Hållnäs hembygdsförening. Sågen är mycket välbevarad och är kulturminnesmärkt. Den skulle kunna gå att köra, om det inte vore för den lilla detaljen att det i dag inte finns vatten, som kan driva det stora vattenhjulet.
    
I Karlholms bruk, som är den huvudsakliga anledningen till att konferensen förläggs här i år, besökte vi både smedjan, kvarnen och Vita Magasinet och talade med Peter Bergström, som berättade om arbetet med att restaurera bruksdammen. Ett projekt som har påbörjats nu i vinter.
                                
Vi avslutade dagen på Laxön och talade med Sture på restaurang Kungsådran, där vi kommer att äta lunch och ha festmiddag dag ett. Vi träffade också Annette som driver vandrarhemmet på Laxön där gästerna kommer att bo. Hon visade även officersmässen där vi kommer att ha föreläsningarna under konferensen. (Det var kallt. Mässen var inte uppvärmd.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar