måndag 3 juni 2013

Ingen människa är illegal IMÄI


I strålande solsken delades årets Stig Dagermanstipendium traditionsenligt ut på trappan till Stora Hallen i Älvkarleby. (Bilden är tagen vid annat tillfälle.) Årets mottagare var nätverket Ingen människa är illegal, IMÄI. De arbetar med att praktiskt stödja människor som gått under jorden, efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Representant för nätverket var Jessica Zhang från Stockholm, som fick ta emot blommor och prissumman på 50 000 kr av prisjuryns ordförande Arne Ruth. I juryns motivering står, ”Det låter som en rad i en dagsvers av Stig Dagerman. Det borde ropas ut över hela världen varje dag: Ingen människa är illegal”.
             
Dammluckorna i Mellanfallet öppnades och vattenmassorna forsade ut, som en symbolisk gest för det fria ordet. Priset, som delades ut för 18 gången, ges till en person eller organisation som i Stig Dagermans anda verkar för att värna om det fria ordets betydelse och tillgänglighet.

Därefter följde ett samtal mellan Jessica Zhang, Arne Ruth och Maria-Pia Boёthius om bland annat nödvändigheten av civil olydnad. En programpunkt var en yngling från Afghanistan, som med hjälp av tolk berättade om sin situation och den hjälp han fått av organisationen.
                
Dagermansällskapets ordförande Bengt Söderhäll läste en text av Stig Dagerman och sjöng och spelade en tonsatt dikt tillsammans med Urban Forsgren.
De var också de, som i slutet av 1980-talet startade Stig Dagermansällskapet. Dagerman, som var född 1923, växte upp hos sin farmor och farfar på en gård vid Dalälven i Älvkarleby. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar