fredag 14 juni 2013

Klamparnas promenad

Under den guidade promenade i det gamla sågverkssamhället i Skutskär, fick jag lära mig vad klampare var för yrkeskategori. De stod ganska högt i hierarkin inom sågverket. De hade en förtroendeställning, då deras uppgift var att kvalitetsbedöma de sågade bräderna och sortera dem i klasser. Andra yrken var tummare, sågare, stabbläggare och ströläggare, som ofta var pojkar.
Det här var den första av tre vandringar, som görs i kommunens regi. En stärkande promenad och samtidigt få inblick i gångna tiders liv och leverne.
            
Sågverkssamhället växte fram från 1868, då ett par norska affärsmän, startade verksamheten. Här fanns ingen bebyggelse alls tidigare. Sågen drog till sig en stor mängd arbetare, som från början ofta var säsongsarbetare. På vintern då verksamheten avstannade, vandrade de tillbaka till sina hemtrakter. Många kom från Dalarna och Värmland.
              
Vår promenad gick genom de områden, där sågverksarbetarna bodde och levde. Här fanns tidigare affärer, café, tvättstuga, bagarstuga, sjukstuga, badhus, hotell, dansbana, torghandel, arrestlokal och likbod, allt som en familj behövde. Bolaget sörjde både för arbetarnas arbete och fritid och även skola för barnen.
              
En tid var sågen Sveriges, kanske världens största sågverk. Som mest 1500 anställda. Sågen lades ner 1987 och de flesta gamla arbetarbostäderna är nu borta.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar