måndag 13 maj 2013

Öregrund


En strålande försommardag gjorde jag en biltur i nordöstra delen av Uppland. Mitt primära mål var den lilla roslagsstaden Öregrund. I slutet av maj kommer jag att vara guide på en tvådagars bussutflykt, med besök i Österbybruk, Forsmark, Öregrund, Lövsta bruk och Laxön i Älvkarleby. Då gäller det att friska upp kunskaperna om de olika besöksmålen.

I Öregrund har jag inte gjort någon guidning tidigare. I ”tvillingstaden” Östhammar har jag däremot guidat några gånger. Öregrund har funnits som stad sedan slutet av 1400-talet och hade sin storhetstid kring 1600-talet då sjöfarten blomstrade.
             
I slutet av 1800-talet fick både Östhammar och Öregrund ett stort uppsving, då det blev populärt bland bättre bemedlade stadsbor att bo i skärgården under sommaren. Öregrundsfamiljerna hyrde ut sina stugor till sommargästerna och många byggde pampiga sommarvillor på klipphällarna. Det byggdes ”hafsbadanstalter” med hälsobringande bad. På hotellen bjöds på musikunderhållning och anordnades baler.  ”Direktionen för nytta och nöje såg till att det var full fart nästan jämnt.”  År efter år lockades storstadsfolket till sommarstaden Öregrund och dess kurbad. Även i dag lever Öregrund upp som sommarstad och en helg i början av augusti varje år anordnas numera badortortsdagarna i Öregrund, med besökare stilenligt klädda och med företeelser från förra sekelskiftet.  
              
Innan jag vände hemåt, satt jag en stund på en brygga, med en glass och njöt av den varma solen och studerade det myllrande folklivet i hamnen, på uteserveringarna och i båtarna.  

2 kommentarer:

  1. Va härligt med en tur till Öregrund. Eftersom min mormor kommer därifrån är det ett utav mina absoluta favoritplatser. När vi är där brukar hon vilja berätta om alla fina herrar och damer, grevar och grevinnor, som det tyvärr inte finns så många av ï Öregrund idag. Min mormors mormor jobbade på en utav de hafsbadanstalter som förut fanns i Öregrund.
    //Fridah

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va´ roligt Fridah! Det vore väldigt värdefullt för mig om du skulle vilja berätta något av det du har hört av din mormor. I så fall hinner vi kanske det på vår utflykt till Karmansbo på torsdag och fredag?

      Radera