lördag 9 mars 2013

Vardagslivet i herrgårdarna

Ett brinnande intresse för vardagslivet i herrgårdar och salonger under 17- 1800-talet förmedlade ekonomisk historiker och forskare Fil. Dr. Göran Ulväng idag.
Det kanske inte alltid var så glamoröst i herrgårdarna, som vi tänker oss och som man ser på målningar. Till vardags var det enkelhet och sparsamhet som rådde. Ensidig mat och bristande hygien. Livet upplevdes också enformigt i de stora herrgårdarna. Ändå var det viktigt att visa att familjen "stod på topp" hela tiden, att man umgicks i de rätta kretsarna och ordnade fester med betydelsefulla gäster.
                                                  Söderfors herrgård

Barnen, framför allt sönerna, som var ättens och familjens hopp och som skulle föra namnet och äran vidare, fick vid mycket unga år börja sin utbildning. Ibland med guvernant i hemmet, men ofta långt från hemmet och föräldrarna. För att få en hög befattning i samhället eller inom det militära, krävdes att man betalade för att få tjänsten. Därav var enbart adelsmän officerare långt fram i tiden, eftersom endast de hade råd att bli det.
Döttrarna uppfostrades till "att sätta bo". Föräldrarna bestämde vem som var lämplig för barnen att gifta sig med, för att upprättahålla alliansen med de rätta familjerna och sin höga samhällsposition.

                                                            Bruksägare
                                
           Claes Depken Anckarström                                      Louise De Geer
                                                     
Föreläsningen ingår i föreningen Vallonbruk i Upplands föreläsningsserien under våren, som i första hand vänder sig till blivande vallonbruksgider. Jag har varit guide i flera av vallonbruken i Uppland sedan 1997, men den här föreläsningen hade jag inte hört förut.

2 kommentarer:

  1. Hej Anna! Välkommen till Blogglandia. Vilken Jättefin blogg du har. Ska länka till dig i min nästa bligginlägg. Du kan göra en "följare" funktion och själv bli följare hos andra bloggare så kommer många fler att hitta dig.
    Kram från Tali

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Tali!
      Det är jätteroligt, eftersom många har klickat på Gillaknappen när jag har tipsat om bloggen i mina olika Facebookgrupper.
      Vad jag förstod av Wilma, blir man följare av bloggen, om man markerar symbolen: "En fyrkantig ruta med böjda linjer på diagonalen", som syns uppe på listen. Men jag kanske missförstod henne.

      Radera