söndag 3 februari 2013

Militärmuseet på Laxön


Nu har jag varit på militärmuseet på Laxön i Älvkarleby och gjort årets inventering av samlingarna.
Museet ordningställdes av Ing 1:s förbandsmuseum på Almnäs i Södertälje 1995 och de inledde då ett samarbete med Hantverkshuset på Laxön.
            
                    

Sedan dess har Svea ingenjörregemente lagts ner och dess kamratförening har månat om minnena i museet från ingenjörsoldaternas utbildning i Älvkarleby mellan 1880 och 1985. Föremålen tillhör det nationella museet för ingenjörstrupperna, som är en del av det nya museet Miliseum i Skillingaryd. Förra året gjordes en inventering av föremålen och jag erbjöd mig att representera Laxöns intresseförening, som motpart till Miliseum.   
Museet är av stort värde för oss på Laxön. Ön är idag ett attraktivt turistmål, med många verksamheter samlade. Vår profil, som ett gammalt militärläger, är viktig för oss i det brus av lockande platser som finns att besöka. Att försöka förmedla något av den tid då det sjöd av verksamhet på Laxön och vid "broslaget", är en angelägen uppgift för mig som guide. Otaliga är de som "legat" på ön och återkommer, för att uppleva minnen från somrarna som anställd eller med sina rekrytkamrater.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar