fredag 27 september 2013

Älvkarleby 150 år


    
Finalen på Älvkarleby kommuns 150-årsfirande vid Stora Hallen i Älvkarleby, var ett jubileumsfyrverkeri av Eje Berglund till musik av Skutskärs musikkår. Tidigare under sommaren hade de fem övriga kommundelarna Långsand, Gårdskär, Marma, Skutskär och Älvkarleö haft var sin dag med lokala specialiteter under sina program. Besökarna har fått pröva på att smida en krok hos smeden, uppleva gammaldags ”Kvitterkväll” med Trio me Bumba, spela Gocket, paddla kanot eller ta en tur med flottarbåten Stora och mycket, mycket mer. Genomgående har det bjudits på kakbuffé på alla platser. Kakrecepten kommer att samlas och ges ut i en skrift. Förhoppningsvis blir det 150 kaksorter.
    
Det blev en storslagen avslutning med fantastiska lokala artister. Vilka otroliga förmågor vi har i kommunen! De presenterades professionellt av konferenciéerna Maria Walsh och Daniel Alouch, båda framträdde även med sångnummer. Andra artister var bl.a. rockgruppen Rockfire, Urban Forsgren & Bengt Söderhäll, Danny Walsh, Petrus Dillner och barnkör från Kulturskolan.
                 
 
 
                                                           
Vid kommunförordningen 1863 avskaffades kyrksocknarna. Älvkarleby är en av få kommuner som fortfarande omfattar samma areal som under sockentiden. T.ex. bestod det som i dag utgörs av kommunerna Östhammar, Tierp, Älvkarleby och Gävle av 29 kommuner. Flera kommunsammanslagningar har skett sedan dess, men Älvkarleby är den enda kommunen i området som inte har påverkats av dessa.   
                  

1 kommentar:

  1. Fina bilder! Roligt att bli påmind om en sådan fin jubileumskväll!

    SvaraRadera